Een pergola geeft een andere dimensie aan een tuin. Door zijn hoogte is deze uitermate geschikt om klimplanten bij op te laten groeien. Bijvoorbeeld rond een terras.
Hierdoor kun je bepaalde kijkrichtingen vanuit belendende huizen of straten blokken . De pergola’s welke wij bouwen zijn robuust en gemaakt van duurzaam fijn bezaagd lariks hout. Hierdoor behoudt het hout zijn natuurlijke uitstraling.
Wij gebruiken geen ruiters bij onze pergola‘s. Dunnere pergola’s met ruiters komen wat iel en oubollig over. Onze toegepaste balken zijn minimaal 9 x 9 of 12 x 12 cm. Zelfs 20x20 komt steeds meer in zwang.
Pas aangelegde nieuwbouw wijken staan er vol mee.
Tuin na tuin staan de schuttingen strak in het gelid. Als je er vanaf boven er overheen kijkt, lijken het net allemaal kleine rechthoekige 'gevangenissen'. Toch zijn er tal van mogelijkheden om hier wel een gevarieerde afscheiding van te maken. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals dopheide, boomschorsmatten, wilgentakken of rietmatten geeft het direct al een vriendelijke uitstraling.
Maak anders een combinatie met verschillende materialen. Plaats eens een rijtje verticaal geplaatste kastanje palen of bamboestokken tussen de schuttingen in of zet eens een, met schelpen of boomschors opgevuld, stuk betongaas tussenin. U zult zien dat de lange saaie lijnen onmiddellijk verbroken worden. Er zijn tal van mogelijkheden. Zo laten wij ook wel ter plaatse wilgentenen schuttingen vlechten. Ons advies bij schuttingen is om altijd te kiezen voor verantwoord gekweekt hout. Bijvoorbeeld larikshout. Het prijsverschil met een doodgewone, bij voorbaat al milieuonvriendelijke, geïmpregneerde paal is groter maar u heeft er wel tweemaal zoveel plezier van.
Een goed alternatief voor verantwoorde larikshouten palen zijn palen van kastanje hout. Deze zijn wel wat grilliger maar gaan ook heel lang mee. Gebruik voor palen nooit metalen spiesen om ze te verankeren. De palen staan dan vaak wankel en doordat het regenwater in de open spiesen blijft staan, verrotten de palen veel eerder.
Om niveauverschillen in een tuin op te vangen of juist te creëren kan men gebruik maken van verschillende soorten stapelsteen. Deze worden vaak “koud” op elkaar gestapeld of met speciale steenlijm op elkaar verlijmd. De keuze hierin is zeer groot. Van kleine tot grote blokken, glad of ruw, in alle denkbare soorten en variaties.
Daarnaast kan er ook gewerkt worden met betonbielzen of gebruik worden gemaakt van een natuurlijker materiaal zoals tufsteenblokken. Hout passen wij bij voorkeur niet toe vanwege het feit dat dit minder duurzaam is. Nu valt het tegenwoordig wel enigszins mee met het impregneren van het nieuwe hout maar het ouderwetse hout werd ook echt ouderwets geïmpregneerd. Nu nog komen wij in renovatietuinen puntgave paaltjes tegen van 15 jaar of ouder…
Vlonders / terrassen van verantwoord gekweekt hardhout, bamboe of larikshout geven vaak een hele natuurlijke uitstraling. Terrassen van steen zien er vaak zakelijker uit. Het voordeel van een houten terras is de warmere uitstraling / het onderscheid wat je wenst te maken met de rest van de tuin. Verder is het een goede manier om een terras te maken op ondergronden die erg oneffen zijn, of vol met puin zitten. Ook kun je bij een oeverrand gemakkelijk een stukje over het water uitbouwen.
Nadelen t.o.v. een conventioneel stenen terras zijn de levensduur, gladheid en de prijs.
Een levensduur van 15 jaar is toch eigenlijk wel het maximale. Problemen zijn vaak het splinteren of kromtrekken van de planken. Gebruik in ieder geval altijd bevestigingsmateriaal van RVS, en zorg ervoor dat de onderbouw van stevig duurzaam materiaal gemaakt wordt.
Al met al is een houten terras minimaal twee maal zo duur als een terras van steen.
Recycling is het hedendaagse toverwoord. Ook in de vlonderbouw heeft dit zijn intrede gedaan. Er zijn meerdere systemen op de markt gekomen welke werken met gerecycled kunststof. Op het eerste gezicht zijn er minieme uiterlijke verschillen met de reguliere vlonderbouw. Nadeel is toch ook weer de relatief hoge prijs. Of deze vlonders langer meegaan dan 15 jaar, daar zijn o.i. nog te weinig ervaringen mee.
Het is een goede zaak om, voordat u beslist, alle voor- en nadelen van een houten en stenen terras eens naast elkaar te leggen. Uw hovenier kan u hierin verder informeren.
Vijvers waren tot voor kort niet uit de tuin weg te denken. De laatste jaren loopt het allemaal wat terug. Een vijver kan wat toevoegen in de tuin, mits deze op een goede manier is aangelegd. Daarnaast vraagt een vijver toch wel het nodige onderhoud. Het is heel mooi, een vijver vol met bloeiende waterlelies en een schooltje goudwinde ’s welke lustig rondzwemmen, maar helemaal vanzelf gaat dat toch niet. Uw hovenier kan u hierbij helpen. In de praktijk lijkt de vijver vaak eerder op een grote pan snert waarin alleen nog de rookworst ontbreekt. Een ecologisch evenwicht is hierin bepalend.
Zwemvijvers zijn de laatste jaren ook in. Lekker achterin je eigen tuin een rondje in je eigen zwembad afleggen. Echter hier is het evenwicht nog veel belangrijker. Een goed aangelegde zwemvijver bezorgt u jaren van vreugde. Een zwemvijver is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan een echt zwembad of hottube.
Een andere optie is om een afgesloten waterbron aan te brengen. Wij maken deze regelmatig van grote brokken IJslandse Superlight Lava. Dit is hele poreuze en lichte lava waar het water mooi doorheen kan sijpelen. Je krijgt dan een echt druipsteeneffect. Het onderhoud van een afgesloten waterbron is minimaal en je haalt met zo’n object toch een stukje extra leven in je tuin. Met een simpele LED verlichting onderaan het ornament haalt u ook nog eens een sierobject voor de donkere wintermaanden in huis.
Uw tuin laten aanleggen? Voor eventuele vragen kunt u ons bereiken door te bellen naar: 0511–421336 of 06-21612997. Wij beantwoorden graag uw vragen over het aanleggen van uw tuin.