Een terras van steen kan op diverse manieren aangelegd worden. Mooie strakke rechte terrassen van betontegels in de grotere formaten 50x50, 60x60 of zelfs tot 100x100. Terrassen van natuursteen of wat simpeler BSK klinkers (straatsteenformaat)
Ook standaard dikformaat bestrating of waaltjes, al dan niet getrommeld, zelfs met granietblokjes of morranekeien kunt u mooie terrassen maken. Strak of rond, er is voor ieder wat wils. Er zijn tal van kant en klare cirkelpakketten in de handel waarmee u zonder veel expertise heel gemakkelijk zelf een terras kunt aanleggen.
In cirkelsteenpakketten is vaak een leg- voorbeeld van papier bijgesloten, zodat u deze vrij makkelijk kunt verwerken.
Het motief bepaalt wel wat voor steen u het beste kunt gebruiken. Zo zal bestrating met een grotere afmeting moeilijker in een rond terras te verwerken zijn dan kleinere waalformaat steentjes.
Het mooiste vinden wij als hovenier toch wel de meer traditionele, duurzame wijze. Met getrommelde waaltjes of oude Friese geeltjes bereikt u hele mooie resultaten. Ook met een nieuw gebakken klinker kun je hele mooie cirkelbestrating gaan aanleggen. Dit soort cirkels zijn in het algemeen wel bewerkelijk, daar er wat grotere naden overblijven waar onkruidgroei in toe kan slaan, maar de uitstraling en het resultaat zijn er dan ook naar. De voegen kunt u het beste met brekerszand of speciale voeghars of voegsplit invegen. Dit voorkomt al een hoop problemen.
Iedereen is tegenwoordig 'druk, druk, druk' en heeft hierdoor weinig tijd om in de tuin te werken. Bij het eerste kennismakingsgesprek komt dan ook standaard de wens naar voren: “Wij willen een onderhoudsarme tuin”.
Maar onderhoudsvrij bestaat niet. Zelfs bestrating zult u wel eens moeten vegen. Onderhoudsarm kan op een aantal manieren. U kunt werken met veel bodembedekkers, of een dikke laag houtsnippers of boomschors verwerken. Allemaal duurzame ecologische oplossingen.
Een andere optie is om bepaalde vlakken in de tuin met grind of split af te werken. In de regel brengen wij dan een kantopsluiting aan van klinkers of metaalstrip, hierna plaatsen wij gronddoek en verwerken vervolgens het materiaal.
Je ziet vaak tuinen welke met grote vlakken split zijn 'aangelegd' zonder enig verband met de rest van de tuin. De 'hovenier' durft er dan ook nog een reclame bordje in te plaatsen. Dit is tegen het zere been van een goede hovenier welke hart voor de natuur heeft en kwalitatief goede tuinen wenst op te leveren. Indien wij split of grind toepassen is dit altijd in harmonie met de rest van het ontwerp. Met de vele hoosbuien van de laatste jaren kun je jezelf ook gerust afvragen of het in sommige gevallen niet beter is om een gazon aan te leggen.
Kleur is heel belangrijk. Felle kleuren komen schreeuwerig en kitserig over. Ook de verhouding met de rest van de tuin moet kloppen. Grote vlakken grind zijn saai. Ook zie je vaak planten in het grind staan, dat kan echt niet. Plantenwortels hebben zuurstof nodig. Door het grind wordt de grond helemaal afgesloten waardoor de wortels gaan verstikken. Vaak smeert de grond ook nog eens dicht en blijven de plassen water tussen het grind staan. Als u toch planten plaatst zorg er dan voor dat het omringende gedeelte vrij van grind is. Grind aanbrengen rond oude beplanting kan goed gaan. Maar ook daar zie je in de loop der jaren dat de plant steeds slechter gaat groeien, geel wordt en uiteindelijk steeds meer blad verliest en sterft.
De keuze in bestrating is enorm. Indien je bij een bestratingsleverancier rondloopt zie je door de bomen het bos niet meer. Waalformaat, dikformaat, BKK en BSK, cobblestones, tegels, uiverstones en gebakken bestrating, getrommelde klinkers, geslepen tegels of oude Friese geeltjes.
Namen die u hoogstwaarschijnlijk niet veel zeggen maar uw hovenier bekend in de oren klinken. Wij vinden het belangrijk dat u een juiste keuze maakt. Zo zijn materialen zoals hardsteen minder 'duurzaam' dan onze eigen gebakken Friese geeltjes. Nieuwe klinkers van eigen bodem zijn duurzamer dan geïmporteerde klinkers.
De taak van de hovenier is om u hierin te adviseren en te begeleiden. De hovenier heeft uw tuin uiteindelijk ontworpen en heeft een goed beeld van uw situatie. Hierdoor kan hij u gericht advies geven. Advies waarop u kunt “bouwen”….of eigenlijk beter gezegd waardoor u kunt “straten”.
U kunt een 'onderhoudsarme' border krijgen indien u deze af strooit met een dikke laag natuurlijke boomschors of houtsnippers. In de regel gaan houtsnippers niet zo lang mee. Ieder jaar zult u wat aan moeten vullen, en met twee a drie jaar is de onderste laag verteerd. Houtsnippers kosten niet zoveel, wel heeft u er meer werk van.
Een alternatief is boomschors. Franse boomschors is een echt decoratiemiddel. Deze bestaat uit hardere brokjes. In principe niet zo geschikt als bodembedekking. Bij veel regen kunnen het zelfs ´minibootjes´worden. Dan is het beter te kiezen voor de dennenboomschors. Dit ruikt ook nog eens lekker en vormt van zichzelf een mooie dikke laag tussen de beplanting. Eens in de drie a vier jaar zal het aangevuld moeten worden. Het verteringsproces verloopt vele malen langzamer dan bij de houtsnippers.
Ook paadjes en terrassen kunt u van houtsnippers en schors aanleggen. Door dit natuurlijke materiaal krijgt de tuin een vriendelijke uitstraling.
Een bijkomend voordeel, of nadeel, is dat deze materialen vogels aantrekken. Tussen de snippers en het schors zijn namelijk veel insecten actief. Vogels komen hierop af. Ligt het materiaal naast een verharding dan harken zij dit met hun poten opzij. U zult dus eens vaker met de bezem moeten rondlopen.
Een ander organisch materiaal bestaat uit cacaodoppen. Dit is een afvalproduct uit de chocolade industrie. Het nadeel is de prijs en de doppen zelf. Deze vormen o.i. namelijk een wat “bruinige brei “.
Uw tuin laten aanleggen? Voor eventuele vragen kunt u ons bereiken door te bellen naar: 0511–421336 of 06-21612997. Wij beantwoorden graag uw vragen over het aanleggen van uw tuin.