Bodemverbetering is dat nu echt nodig?
Daarin kunnen wij stellig zijn met een kortbondig ‘Ja’. Net zoals mensen en dieren eten nodig hebben zo hebben planten behoefte aan de juiste mineralen en andere voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het gazon. Iedere 1 of 2 weken wordt het gemaaid en kostbare voedingsstoffen worden samen met het maaisel afgevoerd. Of denkt u eens aan al die groencontainers vol blad. Het is essentieel om deze verloren gegane voedingsstoffen met regelmaat aan te vullen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.
Als mens of dier onregelmatig voeding krijgen of iedere dag hetzelfde voorgeschoteld zien, raken wij ook uit onze balans en nemen gezondheidsklachten toe. Dat is bij planten net zo. Dit vertaalt zich vaak in afwijkende uiterlijke kenmerken.
Planten krijgen gele randen om het blad of wordt in zijn geheel wat geel. Hij groeit steeds slechter, kan minder goed in blad komen of de blaadjes blijven kleiner. Ook kan het zijn dat de plant steeds slechter in blad komt of eerder dan normaal zijn blad laar afvallen.
Allemaal problemen die kunnen ontstaan indien de voeding of structuur van de grond niet juist zijn aangepakt. De hovenier weet exact welke organische voedingsstoffen een plant nodig heeft. De meest gebruikte bodemverbeteraars/voedingsstoffen welke wij in het onderhoud toepassen zijn organische meststoffen zoals koemestkorrel, tuinturf, turfstrooisel, compost of bemeste tuinaarde, kalk, been- of bloedmeel bemesters of meststoffen zoals Viano gazon of borderbemesting. En vergeet niet de natuurlijke bemesters zoals echte oude koemest, paardenmest of kippenmest.
Drainage wordt in een tuin aangelegd om overtollig water sneller af te kunnen voeren. Overtollig water zorgt ervoor dat plantenwortels verrotten of dat er plassen water bij u in de tuin blijven staan.
Staat in de sloot de eind buis van de drainage in bepaalde perioden onder water dan kan het juist als irrigatie werken. De grond kan dan water vanuit de volgelopen drainage opzuigen. Dat heet capillaire werking. Dit kan handig zijn in hele droge tuinen.
Drainage mag u nimmer rechtstreeks op uw afvoerleidingen aansluiten. Het omhulsel van de drainage verteert op den duur en zand en grond kunnen dan uw riolering doen verstoppen. Een mogelijkheid is om een verzamelput aan te brengen en hier uw drainage in uit te laten monden. Een dompelpomp met vlotter voert het water dan vervolgens af op de riolering zonder voornoemd probleem. Overigens, hoe dieper een drainage wordt aangelegd, hoe breder hij een stuk tuin kan draineren. Het is wel zo dat hoe dieper een drainage ligt hoe trager hij gaat werken.
Drainage in de akkerbouw ligt vrij diep en werkt soms wel tot een breedte van 16 meter. Daarentegen werkt hij door de diepte dus ook langzamer. Dus een ondiep aangelegde drainage voert het water sneller af, maar zal misschien maar twee tot vier meter breedte van de tuin kunnen meepakken. Dit is ideaal in de meeste siertuinen.
Een tuin die aangelegd is oogt heel mooi. Aanvullingen zoals tuinverlichting of een waterornament kunnen ervoor zorgen dat de puntjes op de i worden gezet. Zo kan tuinverlichting bepaalde delen in de tuin, bomen of leuke ornamenten beter doen uitkomen. Denkt u dan aan energiezuinige led verlichting of verlichting op kleine zonnecellen wat momenteel de zuinigste en meest milieuvriendelijkste oplossing is. Het brengt leven in de duisternis en zorgt voor extra sfeer in de tuin.
Ook kunt u overwegen een stroompunt voor een waterornament aan te brengen. Een waterornament trekt altijd de aandacht. Niet alleen door het geluid en het bewegende water, maar ook door insecten en vogels welke hier komen te drinken.
Het is in ieder geval aan te raden in het beginstadium van de tuin na te gaan denken of u bovenstaande zaken in de tuin wenst. Na ontginning van de tuin, aanleg van bestratingen wordt het steeds lastiger alsnog grondkabel aan te brengen.
Hetzelfde geldt voor het pvc-gebeuren. Moeten er putten aangelegd worden in de tuin en waar moeten deze op aangesloten worden? Misschien wilt u het tuinhuisje direct van kraanwater, regenwaterafvoer en stroom voorzien. Of misschien wilt u wel een putje onder de buitenkraan aanleggen of een watervoorziening voor het autowassen plaatsen.
Allemaal zaken om van te voren rekening mee te houden.
Uw tuin laten aanleggen? Voor eventuele vragen kunt u ons bereiken door te bellen naar: 0511–421336 of 06-21612997. Wij beantwoorden graag uw vragen over het aanleggen van uw tuin.