Logo Linden Tuinen

Historie hoveniersbedrijf

Onze 'voorgangers' bestonden al minstens vijftig jaar

Zoals de meeste starters werd het bedrijfje in eerste instantie kleinschalig opgezet. De eerste werkzaamheden werden verricht op een fiets met de spade onder de snelbinders. Langzamerhand breidde dit zich uit tot een bakfiets waarmee de eerste tuinwerkzaamheden verricht werden. Een hovenier of tuinman werd in de jaren zestig als een luxe gezien. In eerste instantie werden er op de thuisbasis naast het onderhouden van tuintjes, groenten gekweekt in een oude houten kas. Dit, om toch maar vooral in het dagelijkse onderhoud te kunnen voorzien. Nadat in de jaren zeventig, de consument langzamerhand meer te besteden kreeg, en ook steeds meer vrije tijd ging krijgen, braken er drukkere perioden voor de tuinaanleg aan.

De bakfiets werd verruild voor een bestelbus en ook de kwekerij ging zich meer toeleggen op het kweken van tuinplanten in plaats van groenten en fruit. De eerste werknemer werd aangenomen. In de jaren tachtig werd de oude kas afgebroken en kwam er een nieuwe kas voor in de plaats. Op de kwekerij werden nu voornamelijk haagconiferen gekweekt. De werkzaamheden stapelden zich op dus het personeelsbestand werd uitgebreid.

Eind jaren tachtig / begin negentig brak even een wat moeilijker periode voor het bedrijf aan. In 1993 stond het bedrijf te koop en werkten er vijf mensen in de tuinaanleg / onderhoud en kwekerij. Nadat het bedrijf verkocht was aan de twee nieuwe eigenaren kwam het bedrijf in een stroomversnelling terecht. Eind jaren negentig werd er een nieuw stuk kas bijgebouwd, op de kwekerij werden toen luxe tuinplanten zoals het amandelboompje, de schijnhazelaar, hibiscus en sneeuwbal gekweekt. Het personeel liep op naar acht man.

Meerdere percelen kwekerij werden aangekocht voor o.a. snijheesters waarna het totaal oppervlak opliep tot 5 hectare. Het aantal werknemers groeide door tot 15. De kwekerij leverde inmiddels aan verscheidende veilingen en afhaalcentra binnen Nederland. De huidige locatie groeide uit zijn jasje maar kreeg door de bureaucratie geen kans om verder door te groeien. In maart 2008 werd de kwekerij van SW-bedrijf Trion uit Kollum overgenomen. Dit 4 hectare grote terrein waarvan twee hectare kassen zorgde ervoor dat de groei niet zou gaan stagneren.

In het najaar van 2008 brak de crisis uit. Pas vanaf 2011 begonnen wij dit in het noorden te merken. Pas sinds 2015 is te merken dat het vertrouwen weer wat toeneemt.

Vanaf 1 januari 2017 is besloten om de hoveniers activiteiten van onze voorgangers, 'De Triemen' en 'Janse Tuininrichting', voort te zetten onder onze nieuwe naam hoveniersbedrijf 'Lindentuinen'. Tel; 0511-42 13 36 of 06-21 61 29 97.

envelopephone-handsetmap-markersmartphonecrossmenuchevron-down